Projekt dofinansowany ze środków z budżetu Miasta Białegostoku

Lokal mieści się przy ul. Krakowskiej 1. Jadłodzielnia Białostocka jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-18.00, a także soboty 10.00 – 14.00.

Główną ideą Jadłodzielni jest zapobieganie marnotrawstwu żywności. Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności rocznie. Jej wartość sięga około 50 zł miesięcznie na każdego obywatela. Jadłodzielnia jest miejscem do którego wszyscy mieszkańcy Białegostoku mogą przynosić nadwyżki żywieniowe. W Jadłodzielni możemy nie tylko zostawić żywność, ale również poczęstować się tym, co w niej zostawili inni.

Jadłodzielnia przyjmuje:

1) żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,

2) żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,

3) produkty zapakowane fabrycznie,

4) produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),

5) zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,

6) warzywa i owoce,

7) ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,

8) produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,

9) sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

1) wyrobów i przetworów własnych domowych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat itp.,

2) produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,

3) produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,

4) produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,

5) produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,

6) żadnego rodzaju surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,

7) żadnego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,

8) produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych,

9) produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,

10) produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,

11) alkoholu i środków odurzających.