Projekt finansowany ze środków z budżetu Miasta Białegostoku

Lokal mieści się przy ul. Krakowskiej 1. Jadłodzielnia Białostocka jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-16.00, a także soboty 10.00 – 14.00.

Główną ideą Jadłodzielni jest zapobieganie marnotrawstwu żywności. Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności rocznie. Jej wartość sięga około 50 zł miesięcznie na każdego obywatela. Jadłodzielnia jest miejscem do którego wszyscy mieszkańcy Białegostoku mogą przynosić nadwyżki żywieniowe. W Jadłodzielni możemy nie tylko zostawić żywność, ale również poczęstować się tym, co w niej zostawili inni

Jadłodzielnia przyjmuje:

  • żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu;
  • żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć, przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”;
  • produkty zapakowane fabrycznie;
  • produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (w tym również produkty suche napoczęte, ale starannie zapakowane);
  • zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze;
  • warzywa i owoce;
  • ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”;
  • produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.;
  • sery, jogurty, twarogi oryginalnie zamknięte;
  • pasteryzowane przetwory domowe typu dżemy, soki, sałatki z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia;
  • podczas organizowanych akcji okołoświątecznych (Boże Narodzenie
    i Wielkanoc) przy obecności Opiekuna dopuszczalne jest przekazywanie produktów domowego pochodzenia pod warunkiem umieszczenia na produkcie informacji o użytych składnikach, dacie produkcji oraz sposobie przechowywania. Produkty domowe przyjmowane będą z zastrzeżeniem § 3 ust. 3 pkt 5.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

  • produktów nadpsutych i przeterminowanych, które mają oznaki popsucia: nietypowy zapach lub kolor, mają wydęte wieczka opakowań;
  • produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”;
  • produktów niepasteryzowanych, świeżego mleka i jego wyrobów;
  • surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np.: tatar;
  • surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np.: domowe majonezy, ciasta
    z kremem, śmietaną lub innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie;
  • produktów nadjedzonych, np. w otwartych puszkach i słoikach;
  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady;
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek;
  • alkoholu i środków odurzających.

Regulamin:

Jadłodzielnia 2024