Projekt sfinansowano ze środków Miasta Białystok

Lokal mieści się przy ul. Krakowskiej 1. Jadłodzielnia Białostocka jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach8.00-18.00, a także soboty 9.00 – 14.00.

Główną ideą Jadłodzielni jest zapobieganie marnotrawstwu żywności. Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności rocznie. Jej wartość sięga około 50 zł miesięcznie na każdego obywatela. Jadłodzielnia jest miejscem do którego wszyscy mieszkańcy Białegostoku mogą przynosić nadwyżki żywieniowe. W Jadłodzielni możemy nie tylko zostawić żywność, ale również poczęstować się tym, co w niej zostawili inni.

Do Jadłodzielni można przynosić:

  • żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
  • żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed” ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
  • produkty zapakowane fabrycznie,
  • suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach);
  • zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
  • warzywa i owoce
  • ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach
  • produkty w zamkniętych opakowaniach – konserwy, słoiki itp.
  • sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

  • wyrobów i przetworów własnych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat itp.
  • produktów napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików
  • produktów nadpsutych i przterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
  • surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np. tatar,
  • surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciasta z kremem, śmietaną, domowe majonezy;
  • produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych,
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min,
  • alkoholu i środków odurzających.

Na podstawie dostępnych informacji z innych miast w których istnieją już Jadłodzielnie   wynika, że jedna, mała Jadłodzielnia to minimum 1000 kg uratowanego jedzenia rocznie. To nie tylko uratowana żywność, która stanowi roczne wyżywienie dla jednej osoby, to także niezmarnowana energii i woda, a także zachowanie szacunku do pracy osób, które tę żywność z wyprodukowały. Pobierz – Regulamin Jadłodzielni Białostockiej.